Wiskundige en wetenschappelijke symbolen

Door middel van tekstvervanging in iOS en macOS, kun je shortcuts maken die bepaalde lettertekens met symbolen vervangen. Hierdoor kun je wiskundige en wetenschappelijke symbolen, subscript (een teken dat lager dan de normale schrijfhoogte geplaatst wordt) en superscript (een teken dat boven de normale schrijfhoogte geplaatst wordt) typen.

Tekst shortcuts op iOS

1. Instellingen openen.
  2. Tik op Algemeen> Toetsenbord > Tekstvervanging.
  3. Tik op "+" in de rechterbovenhoek.
  4. In de rij van de zin, typ of plak een symbool, zoals bijvoorbeeld "²".
  5. In de shortcut rij, typ of plak een shortcut, zoals bijvoorbeeld "^2"
  6. Tik op "Opslaan" in de rechterbovenhoek.

Tekst shortcuts op macOS

1. Systeem voorkeuren openen.
  2. Keyboard > Tekst klikken.
  3. Op "+" dichtbij de linkeronderhoek klikken.
  4. In de Vervang kolom, typ een shortcut, zoals "^2".
  5. In de Met kolom, typ of plak een symbool, zoals bijvoorbeeld "²".

Behulpzame tips

• Als je apparaten door iCloud gesynchroniseerd zijn, zullen de shortcuts die je op één apparaat aanmaakt, op alle apparaten beschikbaar zijn.
  • Op een Mac, kun je teksvervanging en shortcuts exporteren:
  1. In het "Vervang / Met" vak in Systeem voorkeuren, shift-klik op de shortcuts die je wilt exporteren, of gebruik de command+a toetsenbord shortcut om alle shortcuts te selecteren.
  2. Klik-en-sleep de geselecteerde shortcuts naar je desktop.
  3. Hierdoor wordt een bestand genaamd "Text Substituties.plist" aangemaakt, dat al je shortcuts bevat.
  • Je kunt alle tekstvervanging shortcuts importeren naar een Mac:
    1. Klik-en-sleep een ".plist" bestand naar het Systeem voorkeuren "Vervang / Met" vak.